Η Δονούσα...

Δεν είναι μυστικό ότι η "Δονούσα μάγισσα" σε μαγεύει με το αδυσώπητο λευκό φως της, με το που πατήσεις το πόδι σου στο λιμάνι! Λίγοι κάτοικοι και πανέμορφες παραλίες, αγνή ομορφιά και αξέχαστες ώρες γαλήνης είναι λίγα από τα στοιχεία που σε κρατούν κοντά της μια για πάντα.

Ο Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, στον οποίο βρίσκεται και το λιμάνι της Δονούσας. Εκεί θα βρεις ότι χρειάζεσαι για μια ευχάριστη διαμονή, κι αν κάτι λείπει μην ανησυχείς, ο διάσημος Σκοπελίτης που συνδέει την Αμοργό και τη Νάξο με τις Μικρές Κυκλάδες, θα σου το φέρει!

Λευκή άμμος, πεντακάθαρα γαλάζια νερά, λίγα αλμυρίκια πίσω-πίσω για σκιά. Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τις παραλίες των Μικρών Κυκλάδων.

Η Δονούσα είναι το νησί που δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Στην διάρκεια της τουριστικής σεζόν το τοπικό μικρό λεωφορείο πηγαινοέρχεται όλη την ημέρα στον μοναδικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο του νησιού, ενώ μπορείς πάντα να ακολουθήσεις τα μονοπάτια που συνδέουν τους οικισμούς για να απολαύσεις τις ομορφιές τους.

Η Ιστορία...

Γνώριζε λοιπόν ακριβώς τι έκανε ο Διόνυσος όταν αποφάσισε να κρύψει την Αριάδνη στο νησί, αφού ο θεός την επέλεξε για να μεταφέρει εκεί την εκλεκτή του και να την προστατέψει από τον Θησέα, που εν τω μεταξύ, την είχε εγκαταλείψει στη Νάξο.

Σίγουρα πάντως κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους το νησί υπήρξε τόπος εξορίας ενώ τον Μεσαίωνα χρησίμευε ως πειρατικό ορμητήριο!

Από την αρχαιότητα το όνομα του νησιού ήταν Δονούσα ενώ κάποιοι ξένοι ναυτικοί έδωσαν στο νησί την ονομασία "Stenoza".


Πως θα φτάσεις...

Για να φτάσεις στην αγκαλιά της χρειάζεται να ταξιδέψεις από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 7 ώρες. Το Ικάριο πέλαγος και τα μελτέμια του Αυγούστου δυσκολεύουν την πρόσδεση των πλοίων, αλλά η καλοσύνη και η φιλοξενία των ντόπιων κατευνάζουν τα πνεύματα και σε γαληνεύουν.


Oι παραλίες...

Ο Κέδρος, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου μόνο σου προσφέρει συναρπαστική θέα και τα ομώνυμα δέντρα του για σκιά. Στο βυθό του διακρίνεται καθαρά βυθισμένο ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Καλοταρίτισσα, το Φύκιο, η Τρυπητή και το Λιβάδι, η Φωκοσπηλιά και η σπηλιά του Τοίχου ανήκουν στα "οπωσδήποτε" σημεία που πρέπει να επισκεφθείς και η εμπειρία θα σε ανταμείψει.


Tο φαγητό...

Μην φύγεις από το νησί, αν δεν δοκιμάσεις πατατάτο (κρέας κοκκινιστό με πατάτες), γιαπράκια (λαχανοντολμάδες), καβουρμάς (τηγανισμένα κομμάτια χοιρινού), σούβλη, κατσικίσια τυριά, χορτόπιτα, ζυμαρικά (αρανιστά, κλωστά, πιταρίδα), παστέλι, κόκκινο ημίγλυκο κρασί και ρακόμελο.